RDS Session Limits

Merhaba, bu yazımızda ortamımızda kullanmış olduğumuz RDP/RDS”farm” yapısı için session limits (timeout) yapılandırması yapacağız.
Bu işlemi ortamdaki performansı korumak için veya güvenlik politikaları gereği yapabiliriz.
Bu işlemi yapmadığımız süre boyunca kullanıcı “Disconnect” olarak gözükür ve sunucu üzerinde açık bıraktığı tüm işlemler kaynak tüketimine devam eder. Ayrıca bu “Disconnect” olarak gözüken oturumlar File Server üzerinde bulunan açık dosyaların çalışmasını engellemeye devam eder. Bu işlem TEMP Profil klasörlerine veya User Storage Disk verilerin yanlış kaydedilmesiyle ilgili sorunlar oluşturabilir.
Makale İçeriği;
RDS Oturumunun Başlama Süresini Bulma.
Ortamınıza bağlı kullanıcıların RDS oturumunu ne zaman başlattıklarını bulmak için “CMD” kullanılabilir
Kullanılması gereken komut “quser”

GPO Kullanarak RDS Session Limits Yapılandırması
RDS Ortamlarımız için RDS Session Limits değerini Server Manager üzerinden yapabildiğimiz gibi GPO kullanarakta yapabilmekteyiz. Eğer ortamınızda RDS sunucularınız için çok fazla temp profile oluşuyorsa ve dosya açma işlemleri sık sık hata alınıyorsa ilk kontrol etmemiz gereken yer “Network ve Active Directory” sunucularıdır. Eğer buralarda bir hata bulunmuyorsa Kullanııcların Session Limit değerlerini incelemeniz gerekmektedir.
Bu işlemler için öncelikle yeni bir GPO oluşturmamız gerekiyor.
Oluşturmuş olduğumuz GPO’da gitmemiz gereken hedef aşağıdaki gibidir;
Computer Configuration – Policies – Administrative Templates – Windows Components – Remote Desktop Services – Remote Desktop Session Host – Session Time Limits
Düzenleyeceğimiz nesneler ise aşağıdaki gibidir;
- Set time limit for disconnected session
- Set time limit for active but idle Remote Desktop Services sessions
- Set time limit for active Remote Desktop Services sessions
- End Session when time limits are reached
- Set time limit for logoff of RemoteApp sessions

Set time limit for disconnected session; Bağlantısı kesilen “Disconnected” olan kullanıcıların oturum kapatma sürelerini belirtebiliriz; Örnek: 30 Dakika sonra kapatmak için 30 Minute olarak yapılandırabilirsiniz.

Set time limit for active but idle Remote Desktop Services sessions; Boşta kalan kullanıcılar için Disconnected olma süresi belirtebiliriz. Örnek: Kullanıcı 1 saat boyunca Mause, klavye üzerinde işlem yapmadı ilgili kullanıcı 1 saat sonunda oturumu Disconnected olarak kapanır ve tekrar LOGIN işlemi yapmak zorunda kalır.

Set time limit for active Remote Desktop Services sessions; Bir kullanıcının kaç dakika/saat bağlı olacağını belirtebilirsiniz, Kullanıcının tek oturum ile beraber kaç saat bağlı kalacağını belirteceğimiz yapılandırmadır. Aktif çalıştığı bir oturum olsa dahi ilgili oturum sonlandırılacaktır.

End Session when time limits are reached; Kullanıcı boşta veya Aktif olduğu sırasında oturum kapandığında tüm oturumu LogOff olmaktadır. Yani Set time limit for active Remote Desktop Services sessions yapılandırması için girdiğiniz süre sonunda oturum kapanır ve End Session when time limits are reached policy için yapılandırdığınız değer sonunda LogOff olur.
Set time limit for logoff of RemoteApp sessions; RemoteApp oturumları için zaman sınırı yapılandırılmaktadır.